Engelli Araç Fiyatları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilgi
  4. »
  5. Şeker Ve Kalp Hastaları Engelli Aracı Alabilir Mi?

Şeker Ve Kalp Hastaları Engelli Aracı Alabilir Mi?

Nazan AKIN Nazan AKIN -
56 0
Şeker Ve Kalp Hastaları Engelli Aracı Alabilir Mi?

Ülkemizde engelli aracı sahibi olmak için engelli bireylerin bazı şartları taşıması gerekiyor. Engelli bireylere engel oranlarına özel olan bazı şartlar sunuluyor. Araç alımlarında da bu şartların daha da büyüdüğü görülüyor.

Engelliler kanunu 2024 yılı Temmuz ayında yeniden değerlendirilerek güncellenmiştir. Bu güncellemeye göre engelli aracı satın almak isteyen kişilerin öncelikli olarak %90 oranında engellerinin bulunduğunun kanıtlanması gerekiyor.

Bu kanıtlama işlemi ise tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınan sağlık kurulu raporu ile yapılıyor. Şeker ve kalp gibi kronik hastalıkları bulunan engelli bireyler Sağlık Kurulu raporlarında %90 oranında bir engel oranı tespit edilmiş olsa dahi engelli aracı satın alamıyor.

Engelli Aracı Satın Almak İçin Bireyin Engel Oranının Kaç Olması Gerekiyor?

Ülkemizde engelli bireylere verilen haklar kanunlar nezdinde kontrol altında tutuluyor. Vücutlarında dahili ve cerrahi birim alanında bazı kabiliyetlerini kaybettikleri belirlenen bireyler engelli raporu almaya hak kazanıyor. Bu hakkı elde edebilmeleri ise Devlete ait tam teşekküllü hastanelere müracaat etmeleri ve bu hastanelerin Sağlık Kurulu birimlerine başvuru yapmaları gerekiyor.

Bu işlem sonrasında Sağlık Kurulu birimi bu kişileri tüm kliniklere yönlendirilerek hastalıklarının tespit edilmesini sağlıyor. Bu klinikler kişilerin hastalık derecelerine göre engel oranları belirliyor. Bu engel oranı kişinin sağlık kurulu raporunda yazılı oluyor.

Bu raporda kişiler için;

  • Bağımsız,
  • Kısmi bağımlı,
  • Tam bağımlı ibareleri yer alıyor. Bu ibarelerin her biri bireylerin yararlandıkları hakların değişmesine sebep oluyor. Engelli aracı almayı da bu seçenekler belirliyor.
  • Kalp,
  • Şeker,
  • Tansiyon,
  • Görme sorunları,
  • İşitme sorunları,
  • Böbrek hastalıkları,
  • Kanser gibi hastalıklardan alınan raporda engel oranı %90 ve üzerinde olsa bile engelli aracı satın alma hakkı ortaya çıkmıyor.

Engelli Aracı Satın Almak İçin Hangi Bölümden Raporu Almak Gerekiyor?

Ülkemizde 2024 yılında belirlenen yasaya göre engelli aracı satın almak için bireyin Ortopedi bölümünden %90 oranında engelli raporu alması gerekiyor. Birey farklı bölümlerden almış olduğu %90 engelli raporu ile hiçbir şekilde engelli aracı satın alamadığı gibi ÖTV vergisinden de yararlanamıyor.

Şeker Ve Kalp Hastaları Engelli Aracı Alabilir Mi?

Aynı zamanda ortopedi bölümünden alınan bu engelli raporunun yanı sıra bireyin satın almak istediği araçta da bazı aksanların değiştirilmesi gerekiyor. Kişinin kolunda ya da bacağında ortaya çıkan bir engele göre araca farklı teçhizatlar eklenebilirken farklı teçhizatların da çıkarılması gerekebiliyor.

Kişilerin engelli bir araç sahibi olabilmesi için %90 oranında belirlenmiş ve onaylanmış bir sağlık kurulu raporuna ve aynı zamanda üzerinde oynama yapılmış bir araca ihtiyacı bulunuyor. Bu koşullar oluştuğunda engelli aracı satın alınabiliyor.

Şeker ve Kalp Hastalığı Engelli Aracına Sahip Olmak İçin Yeterli Mi?

Kronik olarak devam eden şeker ve kalp hastalığı gibi hastalıklar bireyin engelli aracına sahip olması için yeterli olmuyor. Kronik hastalıklar bireylerdeki engel oranını belirleyen bir içerik taşıyor. Sağlık kurulu raporları ile bu kişilerin engel oranları belirleniyor.

Ancak bireyin engelli aracına sahip olması için alması gereken sağlık kurulu raporunda %90 oranında engelli ve tam bağımlı ibaresinin bulunması gerekiyor. Birey raporda yazılan bu ibarelere sahip olduğunda satın almak istediği aracı da düzenlemesi gerekiyor. Araçtaki bazı aksanların değiştirilmesi sonrasında engelli aracı satın almak ve ÖTV indiriminden yararlanmak mümkün oluyor.

Aynı zamanda bu bireyler Motorlu taşıtlar vergisinden de muaf tutuluyor. Bireylerin engelli aracı satın alabilmeleri ve motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulabilmeleri için öncelikli olarak Sağlık kurulu raporuna sahip olmaları ve vergi dairesi başvurusu yaparak vergi işlemlerini tamamlaması gerekiyor.

https://engelliaracfiyatlari.com/Kategoriler/engelli-arac-fiyatlari

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Betnis Giriş
Betnis Giriş
Yakabet Giriş
Sweet Bonanza Oyna
Betnis Güncel Giriş