Ülkemizde %40 engelli raporu ile engelli olduğunu kanıtlayan bireylere bazı haklar tanınıyor. Ancak %40 engelli raporu ile bir araç alma durumu söz konusu olmuyor. Engelli bireylerin bir araç alabilmeleri için %90 oranında engelli olmaları ve aynı zamanda engelli raporlarında tam bağımlı ibaresi bulunması gerekiyor.
%90 oranında engelli olup araç satın almak isteyen kişilerin bazı koşulları yerine getirmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiş olan engelli raporlarında bazı ibareler ve orderlar bulunuyor.
Bu raporlardaki ibareler, orderler ve kodlar kişinin engel oranının kanunlar önündeki içeriklerini oluşturuyor. Kişi her ne kadar %40 oranında engele sahip olsalar da engelli aracı almaya hak kazanamıyor.
Engelli Aracı Alma Şartları Nelerdir?
Engelli aracı satın almak ve vergilerden muaf olmak için engelli raporunda bazı koşulların bulunuyor olması gerekiyor. Engelli raporuyla araç alımı ülkemizde sıfır kilometre bir aracı, yarı fiyatına almak anlamına geliyor. Bu bakımdan bazı bireyler engelli raporlarının oranı ne olursa olsun bu aracı alabileceklerini düşünüyor.
Ancak Ötv muafiyetli bir araç almak için öncelikli olarak engelli raporunun %90 olması ve bu engel oranının Ortopedi kliniğince düzenlenmiş olması gerekiyor. Engelli raporlarında yer alan ibareler ile Ötv vergisinden muaf olarak engelli aracı satın alınabiliyor.
Ancak bu araç alınırken araç içindeki bazı tertibatlar da değişim yapılması gerekiyor. Örneğin kol ya da bacak gibi uzuvlarda sıkıntı olan engelli bireylerin satın alacakları araçları kendi kullanımlarına uygun hale getirmeleri için araçlarda tertibat değişimi yaptırmaları gerekiyor.
%40 Engelli Birey Özel Taşıt Vergisi İndiriminden Yararlanabiliyor Mu?
Engelli raporları Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen özel raporlardır. Bu raporları alabilmek için öncelikli olarak tam teşekküllü Devlet Hastaneleri’nin sağlık kurulu bölümüne başvuru yapmak gerekir.
Bu bölüm bireylerin teker teker tüm kliniklere sevk ederek engel oranlarını belirleyecektir. Bu kliniklere muayene olan bireylerin engel oranları toplanarak karşımıza bir sağlık kurulu raporu çıkacaktır. Bu rapor içerisinde ortopedik anlamda engeli bulunan bireyler araç alımına hak kazanıyor. Ancak ortopedik engel oranının %90 olması gerekiyor.
Ortopedik anlamda engel oranı %90 olmayan bir birey ÖTV vergisinden muaf olan bir engelli aracı satın alamıyor. Aynı durum vergiler açısından da geçerli oluyor. Engelli bireyin %90 oranında engeli bulunmadığında ve araç içerisinde bir engelli teçhizatı bulunmadığında motorlu taşıtlar vergisinden de indirimli olarak yararlanamıyor.
Engelli Aracı Satın Alabilmek İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?
Ülkemizde 2024 yılı Ağustos ayında güncellenen Engelliler kanunu ile engellilerin hakları yeniden belirlenmiştir. Ancak bu kanuna göre engelli bireylerin bazı haklardan yararlanabilmeleri için bazı şartlarda taşımaları gerekiyor. Özellikle %40 engelli raporu ile bireylerin çok büyük bir hakkı bulunmuyor.
Yalnızca;
- Belediye otobüslerinde indirim hakkı,
- Minibüslerde indirim hakkı,
- Şehirler arası yolculuklarda bilet indirimi hakkı,
- Müze ve ören yerlerine girişlerde biletsiz geçebilme hakkı,
- Uçak bileti alımında indirim hakkı gibi haklar bulunuyor.
Bireylerin ÖTV vergisinden muaf bir şekilde araç alabilmeleri için ise %90 oranında ve ortopedik kliniğinden onaylı bir sağlık kurulu raporuna sahip olmaları gerekiyor. Bunun yanı sıra engelli aracına sahip olmak ortopedi doktorunun vermiş olduğu raporda belirtmiş olduğu araç teçhizatının da düzenlenmesine bağlı oluyor.
Engelli bireyler %90 engelli raporuna sahip olmalarına rağmen istedikleri arabayı sorunsuz bir şekilde satın alamıyor. Araba üzerinde öncelikli olarak düzenleme yapılması ve engeli bireyin engel durumuna göre kullanmasına uygun bir hale getirilmesi gerekiyor.
https://engelliaracfiyatlari.com/Kategoriler/engelli-arac-fiyatlari